Stambyte

Skapa en gratis offertförfrågan och hitta företag som utför stambyten!

Ett stambyte är en omfattande renovering som kan bli kostsamt för privatpersoner, bostadsrättsföreningar eller företag. Självklart skall du som köpare av stambytet inte enbart titta på prisförslaget, lika viktigt är det att ta reda på lite fakta om företaget som lämnar offerten. Hur många stambyten har företaget gjort tidigare? Har de lång erfarenhete? Vad ger tidigare kunder för omdömen? Brukar företaget hålla tidsplanen?

I samband med stambyten brukar många passa på att göra badrumsrenoveringar och köksrenoveringar därför kan totalpriset för insatsen bli väldigt högt. Men i exempelvis en bostadsrättsförening så står lägenhetsinnehavarna för kostnaden för sina renoveringar och det är heller inte ovanligt att avgiften höjs temporärt för att ha råd med stambytet.

Varför behövs ett stambyte?

Den främsta anledningen till att stambyte utförs är om det finns en risk för vattenskador. För att förhindra det byts därför ledningar och rör ut, vilket gör att man slipper oroa sig för att det ska uppstå problem inom en överskådlig framtid. På köpet får man också fräscha rör och löser eventuella problem med att vattnet rinner dåligt i hushållets kranar. 

Eftersom alla ledningar och rör ska bytas ut är ett stambyte ett mycket omfattande arbete, som tar lång tid och kostar en hel del. Därför väljer många att istället göra en så kallad relining, vilket innebär att de befintliga rören får en ny beläggning på insidan, för att hålla längre och fungera bättre.

Men i vissa fall är ett stambyte nödvändigt. Även om det kommer innebära en större kostnad, ta tid och vara ett obekvämt inslag i vardagslivet, så är det i slutändan värt mödan eftersom bostaden får en rejäl uppgradering.

Hur kan offertförfrågninstjänsten hjälpa dig?

Vår offertförfrågningstjänst är ett bra första steg mot att komma igång med stambytet, och är tillgänglig för såväl privatpersoner som företag och bostadsrättsföreningar.

För det första så gör tjänsten det möjligt att få flera offerter på en och samma gång, från upp till fem tillgängliga företag som utför stambyte. Detta gör att det går snabbt och enkelt att jämföra priser, vilket förstås är högintressant för ett så omfattande och kostsamt arbete som ett stambyte.

För det andra så får du i samband med att offerterna även tillgång till information om företagen, vad de har för kvalifikationer och vad de har för omdömen från tidigare kunder. Att låta en professionell och kunnig firma utföra stambytet är A och O och de flesta av oss vill inte ens tänka tanken att behöva åtgärda fel eller riva upp allt arbete som lagts ner under stambytet, för att det inte gjorts på ett fackmannamässigt sätt.

Genom vår tjänst får du tillgång till information om företagen som kontaktar dig, och kan i lugn och ro välja det alternativ som får dig att känna dig trygg.

Utnyttja ROT-avdraget

Som privatperson har du rätt till ROT-avdrag när du anlitar en firma som utför ett stambyte åt dig. Det betyder att du får en skattereduktion på upp till 30 procent för arbetskostnaderna. I många fall är det redan medräknat i priset som du erbjuds när du får offerten.

Om din bostadsrättsförening bestämt sig för att göra ett stambyte så kan ni fundera på hur ni vill dela upp kostnaderna, då bostadsrättsföreningen i sig inte har rätt till ROT-avdrag. Dock får varje bostadsrättsägare i föreningen göra avdrag för arbete som sker i respektive lägenhet.

Det är mycket vanligt att passa på att exempelvis utföra renoveringar av badrum när ett stambyte ändå ska göras, så i en sådan situation står bostadsrättsföreningen för kostnaden för stambytet men en del av kostnaden (som går till badrumsrenoveringen) står bostadsrättsinnehavaren istället för själv, med rätt till ROT-avdrag.

Våra senaste förfrågningar

 • Karl bad om offert för Bygg & hantverkare
  Vi planerar att flytta köket i en lägenhet vi nyligen köpt. Detta har gjorts tidigare i huset i en likadan lägenhet därifrån idén kommit.
  Detta kräver då framdragning av vatten och avlopp.
  Planritningar med utritade kopplingar finns att tillgå.
  Kontakt via mejl är att föredra då...
 • Caroline bad om offert för Bygg & hantverkare
  Vi behöver ev ändra/flytta rör för att sätta in en diskmaskin. Det finns rör i skåpet där vi vill sätta in maskinen.
 • Lena bad om offert för Bygg & hantverkare
  läckande toalett
  Byte av stoppkran
 • Lin bad om offert för Bygg & hantverkare
  Installation av tvättmaskin. Vattenledningar längst med utsidan av väggarna. Restvattnet vet jag inte vart det ska gå. Ev genom golvbrunnen i duschen.
 • Niclas bad om offert för Bygg & hantverkare - Rörmokare
  Har ett vattenelement där fogen mellan termostat och element har rostskador. Det läcker droppvis när termostaten är öppen. Behöver laga fogen eller alternativt byta elementet.
 • Brf Köpmannen bad om offert för Bygg & hantverkare
  Stambyte i 51 lägenheter, fokus badrum.

  Köken kan vara intakta, men nya badrum, med modern standard så som vägghängda toaletter -
 • Åsa bad om offert för Bygg & hantverkare
  Vår ventilation låter mycket (alltså från rören där det är installerat). Vi skulle vilja få det lagat/någon del utbytt och antar att man börjar med ett hembesök. Vi bor i en villa från 2008.
 • Tobias bad om offert för Bygg & hantverkare
  Vad kostar det att montera ner en ventilator. En del är monterad på balkongen. Den leder in
  i vardagsrummet där ventilatorn är monterad på väggen. Avinstallera och ta med alla tillhörande delar.

Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?

Anmäl ditt intresse här.